Skip to content

Frövet – En historisk oas norr om Göteborg

Historien om Frövet

Flygfoto över gården
Flygfoto över gården

Gården där jag bor är belägen i den pittoreska byn Frövet, just utanför Skepplanda norr om Göteborg. Denna gamla by har en rik historia som sträcker sig tillbaka till år 1425, då den först omnämndes som en boplats. På den tiden kändes byn under namnet Frowidh, vilket antyder en betydelse av ”den frodiga eller bördiga skogen”. Det är tänkbart att detta namn med tiden utvecklades till det nuvarande Frövet, en plats känd för sin bördiga jordbruksmark och rikliga skogar. Från de två gårdar som fanns här år 1550, har antalet gårdar ökat tack vare det gynnsamma läget på bra jordbruksmark. Historien berättar att Frövet by, före skiftet på 1700-talet, enbart låg på en sida av den nuvarande grusvägen. Ett skifte år 1825 ledde till att en del av husen från de gamla gårdarna flyttades, vilket resulterade i en by som sträckte sig på båda sidor av vägen. Bylandskapet har bevarats väl sedan 1700-talet, och genom åren har man funnit fornlämningar från Bronsåldern, inklusive benrester, skelett, och verktyg gjorda av flinta.

Familjelivet på gården

Min svärfars familj flyttade till denna gård år 1939 och ägnade sig åt jordbruk med kor, grisar och höns. De odlade åkrarna och skördade bland annat hö till djuren, medan skogen bidrog med timmer för byggen. Även om det är cirka 20 år sedan vi slutade med kor, och hönorna försvann för ett par år sedan, är gården fortfarande hem för våra älskade katter, de skickliga jägarna Sokka och Simba.

Annikas Pärlor: En Blomstrande verksamhet

Idag utgör gården inte bara vår bostad utan är också platsen för min verksamhet, Annikas Pärlor. Jag är fast övertygad om att varje gård bör ha sin egen verksamhet, och efter att ha lämnat djurhållningen bakom mig, valde jag att öppna en blomsterbutik här hemma. Gårdsplanen välkomnar kunderna direkt, och jag utnyttjar en stor del av gårdens ytor för min verksamhet. Målet är att etablera en perennodling för att kunna använda lokalt odlade blommor i mina arrangemang. Vid olika evenemang bjuder jag in till fika i min pergola, och den gamla svinstian har fått nytt liv som kundtoalett. Gården är min familjs hem och min arbetsplats, och även om det ibland kan verka lite rörigt, är det en del av charmen med livet här.

Bidraget till den biologiska mångfalden

En annan viktig del av vår gård är bigården, ett resultat av samarbetet mellan Åsbackens Honung och mig. Bin spelar en avgörande roll för den biologiska mångfalden genom sin pollinering av växter, vilket inte bara ger oss skörd och blomsterprakt utan också fantastiskt god honung.

På historisk mark

Den gamla Kyrkvägen mellan Alvhem och Skepplanda, som nu är en del av den upprustade Pilgrimsleden, passerar genom Frövet. För den som vandrar mellan Skepplanda och Lödöse, erbjuder Annikas Pärlor ett perfekt stopp precis där leden svänger av från Frövetvägen mot skogen.