Hopp om ljusare tider
Vårtecknet tulpaner
Den första vårtecknen brukar vara tulpanerna. Svenska tulpaner där bladen är så där härligt krispiga när man tar i dem. Det är så hoppingivande med tulpanerna. De lyser upp med den färg som vi så väl behöver i mörka januari och februari.
Så vårdar du dina tulpaner
En bukett svenska tulpaner står inne i vas en dryg vecka. Du förlänger hållbarheten om buketten står svalt, åtminstone på natten när du ändå inte ser den. Byt gärna vatten efter ett par dagar och ge dem stjälkarna ett nytt snitt. Tulpaner är lite häftiga för de fortsätter att växa i vasen och därför kan man ibland tycka att de hänger eller att buketten inte håller den form man vill. Då kan du korta ner blommorna och sätta i mindre vaser. Det är fint att ha flera små vaser med tulpaner på bordet. Ett annat fint knep är att göra en tulpanbukett med blåbärsris eller grenar. Då får tulpanerna lite extra stöttning och buketten blir fylligare. Dessutom får du ännu mer hopp om den kommande våren när blåbärsriset och grenarna börjar grönska.
Väntan på våren
Det är ett tag kvar innan tulpanerna tittar upp ur jorden ute i landet. Vi vet att de kommer. Och i väntan på dem får vi njuta av krispiga tulpaner i vas.
Franska tulpaner – En dans i vasen
Franska tulpaner är lite speciella. De har längre stjälkar och lite större blommor än de vanliga tulpanerna. Och de har betydligt längre hållbarhet! De är liksom graciösa, böjer sig lite som de vill och ser ut att dansa i vasen. De är lika fina ensamma i en vas som i en bukett. Och om man sätter dem ihop med några grenar får de lite stöttning. Det är så fint med de graciösa tulpanerna tillsammans med några grövre grenar av ex körsbär. De franska tulpanerna får då en partner som stöttar i dansen!
Primulan – En annan vårblomma
En annan vårblomma som lyser upp med sina sprakande färger är Primulan! Den lilla söta Primula vulgaris som även kallas för jordviva. Precis som tulpanerna kommer den ut i handeln tidigt på året. Primulan vill gärna stå ljust och lite svalt för att blomma så länge som möjligt. Den gillar inte att stå ovanpå ett element för då riskerar jorden att torka ut. Primulan vill helst vara lite fuktig hela tiden, vattna lite ca varannan dag.
Tips för längre blomning
En del tycker att den håller för kort tid. Ett bra knep är att ha den i köket eller någon annanstans där du är ofta, för då har du lättare att hålla koll och komma ihåg att vattna den. Jag tycker att den är så söt på köksbordet! Och jag brukar även tänka att den håller längre än en tulpanbukett, är oftast billigare än en bukett tulpaner och jag kan njuta av primulan flera veckor inne på köksbordet. Ta bort de blad som gulnar och klipp bort de blommor som blommat ut. Så kan den lägga mer kraft på att ha spänstiga blad och att blomma. När den trots allt börjar se lite väl hängig ut ställer jag undan den och ger en skvätt vatten någon gång i veckan, bara så den överlever. Sen när det blir lite varmare ute kan jag plantera ut den i en kruka. Då brukar den börja sträcka på sig och visa lite nya gröna blad efter någon vecka. Du kan även plantera ur primulan i landet och ofta överlever den flera vintrar och växer sig större ute i friheten.